Spa 1993
"Arie's on tour"
Home


Wie zijn wij?

Hoe het begon

Welke races?

Mail ons

LinksOns allereerste Formule 1 avontuur was dus Spa in 1993. Als je nog nooit zoiets ervaren hebt, is het een enorme beleving. Vooral in een tijd dat er nog 10- en 12 cilinder motoren reden. Dit geluid bezorgde ons echt kippevel!
kip
Omdat we totaal niet wisten wat ons te wachten stond, gooiden we een tent en 3 slaapzakken in de auto en reden naar België. Net over de grens was er een wegrestaurant, waar we eens goed wilden eten. Wat patat, een worstje en een paar gehaktballen gingen er wel in. Alleen waren de gehaktballen wel wat raar van smaak, en later bleek dit nog gevolgen te hebben. Aangekomen bij het circuit een weilandje opgezocht en het tentje opgezet.
tent
Een beetje rondgewandeld, omgeving verkend, in het dorpje een paar pilsjes genuttigd en ondertussen vroegen we ons af waar het feest zou zijn. "In Spa, natuurlijk". Dus de taxi naar Spa genomen, diverse café's / disco's bezocht, en toen het tijd was om terug te gaan even een taxi bellen......dachten we. We hadden het telefoonnummer van de chaffeur die ons naar Spa gebracht had, en Arie vond een gelegenheid (café of zoiets) met een telefoon. (GSM's hadden we nog niet) De man aan de andere kant van de lijn sprak alleen maar Frans, en klonk niet alsof hij blij was dat we hem op dit uur belden. Dit betekende dat we  een  fikse wandeling voor de boeg hadden,  het centrum van Spa ligt zo'n  10 km van het circuit. En dan helpt het ook enorm als je de weg weet, want anders ligt het circuit vééééél verder.

Gelukkig kwam er na een minuut of 10 een auto in de verte aan, en met de duimen omhoog hoopten we de wandeling enigszins in te korten. Wat bleek, het was een taxi met een Nederlands sprekende chauffeur. Dus kwam alles toch nog goed en konden we  een kwartiertje later de tent opzoeken .

De volgende ochtend: DE DAG VAN DE RACE!!!!  Een klein beetje brak trokken we naar het circuit om kaartjes te kopen, en Arie vond het tijd om een toilet op te zoeken. Bovengenoemde gehaktballen  leken een eigen leven te gaan leiden,  en hadden nogal haast om het lichaam te verlaten.  Het lokale sanitair bestond  uit enkele Dixi's, waar duizenden bezoekers gebruik van moesten maken. Maar.... nood breekt wet en na 10 minuten in een rij wachten en een minuut of 3 "ontspannen" kon Arie de Dixi weer verlaten. Na hem schoot er een ander slachtoffer met hoge nood naar binnen, echter die verscheen nog geen 4 seconden later enigszins groen en hevig frans vloekend weer buiten. Waarschijnlijk familie van de taxicentrale in Spa?
Dixi
Maar uiteindelijk de race! Wat een ervaring, om die auto's met zo een hoge snelheid en zo een lawaai voorbij te zien scheuren. Het was wel lastig om het verloop van de race te volgen, vooral omdat alleen Arie regelmatig op tv de sport gevolgd had en zodoende verschillende auto's en coureurs herkende. Ook was het niet makkelijk om balans te houden, staand op een erg schuine helling. Maar wat zou het, we waren aanwezig bij een echte Formule 1 Race!

De uitslag zouden we pas veel later, thuis, doorkrijgen: Hill 1e; Schumacher 2e, Prost 3e , Senna 4e, Herbert 5e en Patrese 6e. 15 van de 25 auto's die gestart waren zagen de finish. Er deden nog merken mee als Ligier, Larousse en Lola. (Kennelijk is de letter L geen reden voor succes in de Formule 1.) Er reden coureurs als Aguri Suzuki, Christian Fittipaldi, Karl Wendlinger, Luka Badoer en Derek Warwick. Een ver, ver verleden dus, maar daar hadden we toen dus geen besef van. Het enige dat we zeker wisten: Dit gaan we vaker doen! en aldus geschiedde.......

 
Terug naar "welke Races"                               Tips