1997 - Hockenheim
"Arie's on tour"


Home
 

Wie zijn wij?

Hoe het begon

Welke races?

Mail ons

Links


Toen de F1-kalender van 1997 bekend werd, ontstond er een probleempje. Alle betaalbare bereikbare races waar we nog niet geweest waren, vonden plaats in een weekend waarin tenminste één Arie niet mee kon. En aangezien we ooit hadden afgesproken dat we met minimaal 3 en maximaal 3 Arie's zouden gaan, moesten we een race opzoeken waar we al ooit eerder geweest waren. Aangezien we geen van drieën terug wilden gaan naar Francorchamps, besloten we om nogmaals naar Hockenheim te gaan. Het was niet te ver rijden, maar toch hielden we vast aan het plan om vrijdags te vertrekken en maandags terug te rijden.

We vertrokken dit keer vanaf het huis van Arie, gelegen ergens in het midden van het land, net na de ochtendspits. Arie had al aangegeven dat hij het hele stuk wel zelf zou rijden, dus de andere twee Arie's vonden na zo'n 10 minuten, ten hoogte van Utrecht, het de hoogste tijd om de eerste blikjes te nuttigen. Eenmaal bij het circuit aangekomen, bleken we niet meer op de zelfde plaats te kunnen komen waar we enkele jaren geleden gekampeerd hadden, dus reden we in de richting van het dorpje en vandaar uit richting circuit, hopend zo een goede plaats te vinden om de tent neer te zetten. De vrije training was inmiddels afgelopen, en Arie zag bij een parkeerplaats het hek open staan waar auto's uitkwamen die de parkeerplaats verlieten. Heel veel meer zag hij niet, aangezien hij een goede poging had ondernomen om onze voorraad sterk te verkleinen. Dit was een ideale plek om op het terrein te komen, niet druk dus niet wachten en geen mensen die geld vroegen om op het terrein toegelaten te worden. De auto werd netjes tussen de andere auto's geparkeerd, vlak bij de bosrand, alwaar velen al hun tentjes hadden neergezet. Arie strompelde uit de auto, zag een groepje Duitsers zitten die een biertap bij zich hadden, sloot zich bij hen aan en zodoende konden de andere twee Arie's ongestoord de tent opzetten.
Toen alles geïnstalleerd was, verkenden we de omgeving en zochten de kortste weg naar het circuit. Er waren weer veel stands met shirtjes, petten, vlaggen, eten en drinken. Dus stilden we onze honger en dorst, bekeken de stands en genoten van het lekkere weer.

Zaterdag eind van de ochtend gingen we richting circuit,
om de kwalificatie te zien en meteen om goede plaatsen voor de race te zoeken. Vanuit financieel oogpunt hadden we gekozen voor staanplaatsen, en kwamen uit bij de Jim Clarc-curve, een chicane op het lange rechte stuk na het motodrome.
hockenheim circuit

Het zicht op de baan was redelijk, maar hoe de kwalificatie verliep viel niet te zeggen. Pas later in de middag kregen we de uitslag te horen: Gerhard Berger op pole, tweede plek voor Giancarlo Fisichella en Mika Hakkinen op de derde plaats. "Onze" Jos moest op de 20e plaats starten, dus die zou wel geen podiumplek halen volgens ons.

Na afloop van de kwalificatie bleven we nog even rond het circuit hangen, maar besloten toen om maar naar het dorpje Hockenheim te wandelen. Daar aangekomen zochten we een gezellig kroegje, maar dit bleek er niet te zijn. Na een tijdje kwamen we een groepje jongeren tegen, en die vertelden ons dat er bij de Mc Donalds een grote feesttent stond. De Mac zelf lag net buiten het dorp, dus dat was nog een stukje wandelen. Voordeel was dat we meteen wat konden eten, en vervolgens de tent in. Hier was het best gezellig, en we konden het goed de hele avond volhouden. Maar toen moesten we weer terug naar onze tent, en dat werd een hele langen wandeling. We hadden namelijk geen idee waar we ten opzichte van onze camping waren, en liepen dus via het dorpje terug naar het circuit en zo weer naar onze tent. Doodmoe vielen we vlug in slaap, om op de race-ochtend met spierpijn in onze benen weer wakker te worden.

Dus wandelden we weer naar het circuit, en op onze plaats aangekomen zagen we dat het veel drukker was dan op de zaterdag. Achter ons stroomde een beekje van ongeveer 6 à 8 meter breed, en op de oever aan de andere kant waren mensen bezig om tussen de bomen steigers te bouwen, zodat ze gratis de race konden kijken. Ook waren er die dachten dat ze slim waren door het beekje over te zwemmen, maar aan onze kant aangekomen werden ze direct door beveiligers teruggestuurd, zodat ze nog een keer terug moesten zwemmen. Door de drukte hadden we niet al te best zicht op de race, maar genoeg om de wedstrijd te kunnen volgen. De race werd gewonnen door de van pole gestartte Gerhard Berger, tweede werd Michael Schumacher en Mika Hakkinen eindigde op de derde plaats. Jos Verstappen eindigde 10e op 1 ronde achterstand, en was tevens de laatste coureur die de finish haalde, 12 coureurs wisten het einde van de race niet te halen.
We bleven nog wat rond het circuit hangen, en besloten om de feesttent maar eens op te zoeken. Na wat navragen bleek de MacDonalds niet zo gek ver van onze camping te liggen, we hadden zaterdag in een grote cirkel gelopen! Bij de feesttent aangekomen ontdekten we dat deze dicht was, en ook niet meer open ging. Dus maar een Big Mac-menu gehaald en terug naar onze tent, waar we nog gezellig napraatten en de koelbox helemaal leegden. Hierna was het ook wel tijd om te gaan slapen, en de volgende ochtend restte ons niets dan de tent weer afbreken, auto inladen en weer terug naar huis. Ons 5e formule 1 weekend zat er weer op, dus het werd uitkijken naar seizoen 1998.

Terug naar "welke Races"                               Tips