2000 - Magny Cours
"Arie's on tour"


Home
 

Wie zijn wij?

Hoe het begon

Welke races?

Mail ons

Links


Aangezien het steeds moeilijker wordt om voor ons nieuwe plaatsen te bezoeken, bekijken we voor 2000 de mogelijkheden van de races waar we al geweest zijn. Hockenheim hebben we al twee keer gehad, en hoeft van ons geen derde keer. Het 4-daags weekend bevalt ons goed, dus proberen we dit een keer uit op Magny Cours, waar we 5 jaar eerder een 2 1/2-daags weekend hadden.

Op vrijdag rijden Arie en Arie samen naar het zuiden naar Arie, waar we na het bijladen van de auto (tentje, bbq, gasfles, stoeltjes, extra koelbox met inhoud, kleding etc.) en na een kleine discussie vertrekken richting Frankrijk. Dit keer besluiten we via Parijs en Orleans te rijden, aangezien dit in kilometers niet veel uitmaakt met de route via Dyon en er minder niet-snelweg gereden wordt. De reis verloopt probleemloos, we vangen in de verte een glimp op van iets wat misschien wel de eiffeltoren zou kunnen zijn, waardoor het cultuurgehalte van de reis enorm toeneemt.

eiffeltoren

Rond etenstijd zijn we bij het circuit, op dezelfde camping als 5 jaar eerder, dus een ideale plek. Na de tent opgezet te hebben, steken we de vlam in de barbecue en roosteren wat runder- en varkensresten. Onder het genot van een pilsje wordt het eten weggewerkt, waarna we richting circuit wandelen, en bij de toiletgebouwen ook een douche ontdekken. Luxe!!!! Bij de stands is nog weinig te beleven; er wordt wat opgebouwd en vervolgens afgesloten in afwachting van de zaterdag. We gaan bij de tent gezellig wat drinken en kletsen, vooral over wat we hebben meegemaakt en wat we nog hopen mee te maken. Vervolgens is het toch tijd om de slaapzakken op te zoeken, en als we wakker worden blijkt het ineens zaterdag te zijn.

Aangezien de kwalificatie pas om 13:00 uur begint, wandelen we een keer helemaal om het circuit heen om te kijken of er aan de andere kant ervan misschien iets te beleven valt. We ontdekken daar een outdoor-kartbaan, en spreken af om daar na de kwali eens te gaan kijken. Verder is er niet veel te zien, dus zoeken we de ingang van het circuit op en nestelen ons op een leuk plekje om de kwalificatie te bekijken.
De top zes na de kwali is: 1- M. Schumacher/Ferrari; 2- Coulthard/McLaren; 3- Barrichello/Ferrari; 4- Hakkinen/McLaren; 5- R. Schumacher/Williams en 6- Irvine/Jaguar. Onze landgenoot Verstappen reed zijn Arrows naar een 20e positie, waarbij hij alleen de beide Minardi's achter zich kon laten.
We wandelen richting kartbaan, en besluiten om ook eens een keer een heat te rijden. Het is een heel andere beleving dan een indoor-kartbaan, en het voelt toch eventjes of je echt aan het racen bent. We hebben geen idee wie er nog meer rondrijden, en strijden dus allen maar tegen elkaar. Uiteindelijk wist Arie bijna te winnen.

karten

Tegen de avond wandelen we weer richting dorpje, waar we ons wel vermaken, maar het echte feest wat we zoeken niet echt te vinden is. We besluiten om terug te gaan naar de camping, en onderweg raken we in gesprek met een groepje Schotten. We nodigen ze uit voor wat drinken en bbq-en bij de tent, waarna de avond erg gezellig wordt. Het zal vast wel in de late uurtjes zijn als we de tent in kruipen om te gaan slapen.

Zondagochtend worden we lichtelijk dufjes wakker, duiken onder de douche (alleen koud water dus meteen weer nuchter) en bereiden ons voor op de race. Gewapend met zonnebrand en goede moed zoeken we een mooie plaats op, op het rechte eind na de "Estoril"-bocht. Voor de race wordt het publiek (en wij dus ook) vermaakt met een mooie air-show door 3 Mirage-straaljagers. Erg indrukwekkend wat de piloten met zo'n toestel kunnen, en wederom een enorme bak met herrie.
De race zelf bevat diverse leuke gevechten, die we redelijk kunnen volgen. Als de finishvlag valt, bestaat de top zes uit Coulthard, Hakkinen, Barrichello, Villeneuve, Ralf Schumacher en Trulli. Een uitslag waar we tevreden mee kunnen zijn. We blijven een beetje bij de diverse stands rond het circuit hangen, drinken wat en gaan vroeg in de avond toch nog eens in het dorpje kijken. Op het pleintje van het dorp heeft de lokale kroegbaas een t.v.-tje buiten gezet, met een soort van klerenhanger als antenne. Er blijkt een E.K. voetbal finale op te zijn, waarbij Frankrijk tegen Italië speelt. Om de sfeer wat te verhogen juichen we met de Fransen mee als er een doelpunt valt, en om onze onpartijdigheid te laten merken juichen we ook als de Italianen een keer scoren. Inmiddels hebben twee tukkers zich bij ons aangesloten, en als blijkt dat Frankrijk de finale heeft gewonnen zullen wij met z'n vijven de Fransen eens leren hoe je dan een feestje viert. Al zingend (Nederlandse liedjes, zoals héja Jan Bols) starten we een polonaise, en binnen een kwartier hebben we het halve plein achter on aan hangen, luidkeels "Hézja  Jean Bollz" zingend.

polonaise

De polonaise voert op een gegeven moment zelfs dwars door het enige restaurantje in het dorpje, waar de gasten ons vreemd aanstaren. Al met al een hele gezellige avond, en het is vast en zeker zeer laat als we terug naar de tent gaan, om vervolgens de volgende ochtend toch maar weer gewoon retour naar Nederland vertrekken. Na wederom een zeer geslaagd weekend kijken we al weer uit naar volgend jaar.


Terug naar "welke Races"                               Tips